Stap 3. Wees mild naar jezelf

Onderwerp uitleg

‘De meeste mensen zijn strenger voor zichzelf dan voor anderen’, weet de Amerikaanse onderzoeker Kristin Neff van Texas University. ‘Maar waarom zou je wel mededogen hebben met anderen en niet met jezelf? Behandel jezelf zoals je een goede vriend zou behandelen als dingen misgaan.’ Neff zette het begrip ‘zelfcompassie’ op de wetenschappelijke kaart. Zelfcompassie heeft haar wortels in het boeddhisme, vertelt ze. Volgens Neff gaat de westerse psychologie vooral uit van de uniekheid van het individu, terwijl in het boeddhisme veel meer aandacht is voor wat mensen met elkaar verbindt. ‘Door voor jezelf geen compassie te voelen en voor anderen wel, maak je een kunstmatig onderscheid tussen jezelf en anderen. Maar wat houdt zelfcompassie nu precies in? Neff onderscheidt drie componenten: self kindness, common humanity en mindfulness.

Self kindness betekent dat je mild bent voor jezelf op het moment dat je faalt of vindt dat je tekortschiet. Niet alles kan nu eenmaal perfect gaan, en je zult in je leven hoe dan ook moeilijkheden tegenkomen. Maar zelfkritiek weerhoudt mensen er dikwijls van om mild voor zichzelf te zijn. Vaak ben je je niet eens bewust van dat stemmetje in je hoofd dat overal en altijd commentaar op levert.

Vriendelijkheid voor jezelf werkt beter dan harde zelfkritiek; niet alleen voor jezelf maar ook voor je omgeving.

De meesten onder ons hebben dus een strenge innerlijke criticus. We zijn zelfs bang om deze – vaak ronduit gemene – stem links te laten liggen, omdat we denken dat we onszelf dan niet meer gemotiveerd krijgen om “vooruit te komen”. Uit onderzoek blijkt echter het tegengestelde! Niet zelfkritiek, maar een houding van vriendelijkheid voor zichzelf motiveert om waardevolle actie te ondernemen. Kristin Neff heeft hier veel onderzoek naar gedaan, in deze ted talk geeft ze dat weer.

Meer vriendelijkheid voor jezelf leidt tot meer daadkracht, meer zorg voor anderen, meer zin in zelfontplooiing, meer verantwoordelijkheidszin, een grotere veerkracht, minder faalangst en minder psychische klachten. Vriendelijkheid voor jezelf is een vaardigheid die aangeleerd kan worden.

Aan het werk

Als je stress ervaart heb je troost nodig, en de eerste die je kan troosten ben jezelf.

Een Britse studie uit 2005 toont aan dat zelfcompassie – net zo vergevingsgezind zijn voor jezelf als een aardige persoon is voor anderen – het alarmsysteem van je lichaam uit schakelt. 

ZelÍcompassie is de sleutel tot ont stressen.

Drie routes

De Amerikaanse psycholoog Kristin Neff noemt drie componenten die ervoor kunnen zorgen dat ons stress niveau laag blijft:

1. lief zijn voor jezelf. We vinden het belangrijk aardig te zijn voor anderen. Maar tegen onszelf zeggen we vaak dingen die we tegen een ander rooit zouden zeggen, zoals;

“Wat ben ik toch een sukkel” AIs we onszelf net zo zouden benaderen als anderen, voelen we ons al veel beter.

2. Menselijkheid. Ieder leven heeft z’n uitdagingen. Je kunt je eenzaam voelen met je fouten en problemen, maar je kunt ze ook beschouwen als iets wat je met de rest van de mensheid gemeen hebt een inzicht dat je minder eenzaam en meer verbonden maakt.

3. Mindfulness, We zien niet altijd hoe streng we eigenlijk voor onszelf zijn. Soms merken we niet eens dat we ongelukkig zijn. Neem de tijd voor je gevoelens en geef ze het respect dat ze verdienen.

Een bewuste en vriendelijke benadering van je gevoelens kan het gevoel versterken dat je het leven aan kunt en precies dat gevoel is de basis van stress management.

Kristin Neff raadt bij stress de volgende oefening aan.

  1. Benoem het gevoel waar je last van hebt. Gebruik woorden als “dit doet pijn” “ik ben bang” of “dit is stress”.
  2. Denk aan de rest van de mensheid. Zeg tegen jezelf, “dit hoort bij het leven” “iedereen voelt zich wel eens zo”
  3. Leg je handen op je hart of neem een andere troostende houding aan en zeg “geef me compassie met mezelf” of “geef me geduld en kracht” of andere woorden met gelijke strekking.

In de volgende video legt Kristin Neff een vergelijkbare oefening uit.

Inspriratie

In de video hieronder vertelt een vrouw hoe ze met haar honden omgaat, leerzaam en heel erg passend bij compassie naar jezelf tonen. Mooie video wat moeilijk te verstaan (zuid Afrikaans) maar zeker de moeite waard.

Meer lezen

Zelfcompassie
stop jezelf te veroordelen

Auteur: Kristin Neff

Bron