Wat zijn beperkende overtuigingen

Simpel gezegd zijn beperkende overtuigingen de negatieve overtuigingen die ervoor zorgen dat je uitdagingen/situaties/opdrachten/gesprekken niet aangaat. Dit komt omdat je gelooft dat je het niet kunt, wilt, begrijpt. Op een zekere manier ben je jezelf aan het saboteren in het bereiken van wat je echt wilt.

Een aantal – veelvoorkomende – voorbeelden van beperkende overtuigingen zijn:

  • “Ik kan dit niet.”
  • “Ze vinden me toch niet leuk.”
  • “Ik ben niet slim genoeg.”
  • “Ik kan mijn droombaan toch nooit krijgen.”
  • “Niemand zit op mij te wachten.”
  • “Ik ben niet interessant genoeg.”

Als je dit zo doorleest krijg je er vast al een bepaald gevoel of bepaalde gedachte bij. Wellicht is dit een gevoel van herkenning (“Ja! Zo ben ik ook!”), of misschien wel een gevoel van ongewenste herkenning (“Ik heb dit ook, maar eigenlijk klinkt het heel belachelijk om dit elke dag tegen jezelf te zeggen. Zonde!”).

In dit laatste heb je helemaal gelijk. Het is hartstikke zonde om je leven te laten leiden door de negatieve overtuigingen die je hebt over jezelf, want wie zegt dat ze waar zijn? Wanneer heb jij voor jezelf bewezen dat ze daadwerkelijk kloppen?

Misschien heb je, jaren geleden, een keer een situatie gehad waarin je faalde in iets wat je belangrijk vond. Wie weet heb je daar ook een negatieve overtuiging aan overgehouden, die voor jou nu logisch voelt. Maar waarom zou je één zo’n leermoment bepalend laten zijn voor je dagelijkse leven, nu? Wie zegt dat die negatieve overtuiging nog steeds klopt?

Stel, je voelt je onzeker en je bent ervan overtuigd dat anderen je niet leuk vinden. Het kan voorkomen dat je ergens op straat loopt en een kennis tegenkomt, maar dat deze jou geen gedag zegt. Grote kans dat je dan denkt: “Zie je wel! Hij/zij vindt me niet leuk!”. Op dit moment ben je bewijs aan het verzamelen voor je (waarschijnlijk niet kloppende) overtuiging. Bedenk je maar eens; heb je het die persoon weleens gevraagd? Hoe kun je zeker weten dat dit zo is? Misschien dat deze persoon je niet zag, dat hij/zij in gedachten verzonken was en zich helemaal niet realiseerde dat jij voorbij liep!

Onthoud dat je niet de enige bent en dat het heel menselijk is om deze gedachten te hebben. Maar houd óók in gedachten dat je je overtuigingen kunt omzetten naar jouw voordeel!

De media en de mensen om je heen hebben een grote invloed op je overtuigingen. Je kunt beïnvloed blijven worden door je omgeving, zonder je je hier bewust van te zijn. “Je kunt alleen schilderen als je echt talent hebt.” Onzin natuurlijk! Wie zegt dat en waaruit blijkt dat dit daadwerkelijk zo is?