1. Wat is stress?

Stress is een reactie van het lichaam op externe of interne prikkels die als bedreigend worden ervaren. Deze prikkels kunnen variëren van fysieke bedreigingen zoals pijn of letsel tot emotionele uitdagingen zoals angst of woede. Stress is een natuurlijke reactie van het lichaam die bedoeld is om ons te beschermen en ons te helpen om te gaan met deze uitdagingen. Maar wanneer stress chronisch wordt of te intens is, kan het leiden tot een breed scala aan fysieke en mentale gezondheidsproblemen.

De gevolgen van stress zijn afhankelijk van de intensiteit en de duur ervan. Korte perioden van stress kunnen ons helpen om effectiever te zijn en ons zelfs een energieboost geven. Maar langdurige of chronische stress kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, waaronder:

  1. Fysieke gezondheidsproblemen Chronische stress kan een negatieve invloed hebben op het immuunsysteem, waardoor het lichaam vatbaarder wordt voor ziekten en infecties. Het kan ook leiden tot een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, spijsverteringsproblemen en slaapproblemen.
  2. Mentale gezondheidsproblemen Langdurige stress kan leiden tot mentale gezondheidsproblemen, zoals angststoornissen en depressie. Het kan ook het vermogen van het lichaam om zichzelf te herstellen verminderen, waardoor het risico op burn-out en andere mentale aandoeningen toeneemt.
  3. Sociale problemen Chronische stress kan leiden tot sociale problemen zoals verhoogde spanningen in relaties, isolatie en een verminderde productiviteit op het werk. Het kan ook leiden tot verslavingen, zoals overmatig alcoholgebruik en drugsgebruik.

Kortom, stress is een natuurlijke reactie van het lichaam op uitdagingen en bedreigingen, die bedoeld is om ons te helpen omgaan met moeilijke situaties. Echter, wanneer stress chronisch of te intens wordt, kan het leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Het is daarom belangrijk om te leren hoe je stress kunt beheersen en verminderen om je gezondheid en welzijn te verbeteren.

Stress. We hebben er allemaal weleens last van. En het is voor iedereen anders. Maar waar komt stress nu écht vandaan en welke symptomen kunt u ervaren? 

Stresshormonen

De belangrijkste stresshormonen zijn adrenaline, cortisol en noradrenaline. Deze hormonen komen goed van pas in een acute stresssituatie. Worden ze te langdurig of te vaak aangemaakt? Dan zorgt dit voor vervelende lichamelijke én emotionele klachten.

Gezonde en ongezonde stress

Kopzorgen en opgekropte gevoelens zorgen voor spanningen in uw lichaam. Als u hier te lang mee rondloopt, wordt uw weerstand een stuk minder. U heeft hierdoor een verhoogde kans op ziektes en aandoeningen. 

Kortdurende stress

Als u even last heeft van stress, voelt u spanning in uw lichaam. Bijvoorbeeld bij een naderende deadline of in een gevaarlijke situatie. Uw lichaam maakt adrenaline aan, uw ademhaling versnelt, en uw bloeddruk en hartslag stijgen. En daar is niks mis mee. Dit zorgt namelijk voor een extra dosis concentratie of motivatie. Is de taak voltooid? Dan is het belangrijk dat uw lichaam voldoende tijd krijgt om te herstellen.

Chronische stress

Heeft u langer last van stress? Dan wordt het vervelend. Langdurige stress heeft veel invloed op uw dagelijks handelen. Klachten als hoofdpijn, trillen en vermoeidheid zijn belangrijke signalen dat u te veel hooi op uw vork heeft genomen. Maar ook piekeren en concentratieproblemen kunnen wijzen op chronische stress.

Symptomen

De symptomen van stress kunnen bij iedereen anders zijn. De een heeft meer last van lichamelijke klachten. De ander ervaart eerder geestelijke en emotionele symptomen. Stress heeft dus invloed op uw fysieke gesteldheid én uw humeur.

Lichamelijke symptomen

U kent de veelvoorkomende klachten als hoofdpijn en hartkloppingen waarschijnlijk al. Maar wist u dat ook huiduitslag, een droge mond en haaruitval symptomen van stress zijn? Dit zijn de meest voorkomende klachten: 

  • Hoofdpijn
  • Hartkloppingen
  • Buikklachten
  • Rug- en nekklachten
  • Hoge bloeddruk

Emotionele symptomen 

Stress uit zich niet alleen in lichamelijke klachten. Het kan ook iets doen met uw emotionele gesteldheid. Dit zijn de veelvoorkomende klachten:

  • Moeite met concentreren
  • Piekeren
  • Vergeetachtig zijn
  • Te veel of te weinig eten
  • Slecht slapen 

Wat kun je doen om je stress te verminderen

Hieronder volgen een aantal mogelijke oplossing om aan je te veel aan stress te werken deze worden in de volgende hoofdstukken afzonderlijk besproken.

  1. Mindfulness: Dit is een techniek waarbij je je op het huidige moment richt en bewust aandacht besteedt aan je gedachten, gevoelens en omgeving zonder te oordelen. Dit kan helpen om stress te verminderen en je mentale welzijn te verbeteren.
  2. Ademhalingstechnieken: Ademhalingsoefeningen kunnen helpen om je hartslag te vertragen, je bloeddruk te verlagen en je te helpen ontspannen.
  3. Progressieve spierontspanning: Dit is een techniek waarbij je spieren aanspant en ontspant om spanning en stress te verminderen.
  4. Visualisatie: Deze techniek omvat het mentaal visualiseren van een rustgevende scène of situatie om stress te verminderen en je te helpen ontspannen.
  5. Yoga: Yoga is een combinatie van fysieke houdingen, ademhalingsoefeningen en meditatie die kan helpen om stress te verminderen en het gevoel van kalmte en ontspanning te bevorderen.
  6. Tijdbeheer: Effectief tijdbeheer kan helpen om stress te verminderen door het creëren van meer tijd voor ontspanning en vrije tijd.
  7. Assertiviteit: Assertiviteitstraining kan helpen om stress te verminderen door het verbeteren van de manier waarop je omgaat met conflicten en stressvolle situaties.
  8. Voeding en lichaamsbeweging: Een gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging kunnen bijdragen aan een beter gevoel van welzijn en stressvermindering.

Lees meer over stress aanpakken