4.7. Assertiviteit

Assertiviteit is de vaardigheid om op een directe, respectvolle en eerlijke manier voor jezelf op te komen zonder de rechten en belangen van anderen te schenden. Wanneer je assertief bent, kun je op een duidelijke manier communiceren wat je wilt en wat je niet wilt, zonder jezelf of anderen te schaden.

Hoe werkt assertiviteit?

Assertiviteit werkt door het ontwikkelen van een gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. Door te leren assertief te zijn, leer je om grenzen te stellen en jezelf te respecteren. Dit omvat het herkennen van je eigen behoeften, gevoelens en verlangens en het communiceren van deze gevoelens op een respectvolle manier.

Effecten op stress

Assertiviteit kan helpen bij het verminderen van stress. Het helpt je om jezelf te beschermen tegen situaties die je niet wilt en om je eigen behoeften en grenzen te respecteren. Het helpt ook om communicatie duidelijker te maken en misverstanden te voorkomen.

Mensen die niet assertief zijn, kunnen vaak last hebben van stress omdat ze moeite hebben om hun eigen grenzen aan te geven en zich te concentreren op de behoeften van anderen. Dit kan leiden tot gevoelens van frustratie, hulpeloosheid en zelfs woede.

Conclusie

Assertiviteit kan helpen bij het verminderen van stress door je te helpen je eigen grenzen te respecteren en je eigen behoeften en gevoelens te communiceren op een respectvolle manier. Het kan ook helpen bij het verbeteren van communicatie en het verminderen van misverstanden. Probeer assertiever te worden en voel de voordelen op je eigen leven.