Vervolgens is het tijd om de confrontatie aan te gaan met die stem. Je kunt dit zelf proberen, maar het is ook geen gek idee om hierbij hulp te vragen van iemand anders. Dat kan iemand zijn die dichtbij je staat en die je vertrouwt, maar je kunt ook aankloppen bij een psycholoog of coach die je kan ondersteunen in de confrontatie.
Waar het om gaat is dat je je sterk wapent voor je de confrontatie aangaat. De negatieve stem heeft jou immers al een behoorlijke tijd in zijn greep, die tackel je niet zomaar. Door de negatieve statements van jouw innerlijke criticus te delen met een ander, kun je er samen met die ander van een afstandje naar kijken en wordt het gemakkelijker om er afstand van te nemen.
Net zoals je in de sportschool niet binnen één dag resultaat ziet, geldt dat ook niet voor de omgang met je innerlijke criticus. Het vergt volharding en geduld om milder met jezelf om te gaan en je negatieve gedachtes te temmen. Wat daarbij helpt, is je elke dag bewust zijn van je innerlijke dialoog. Denk iedere dag bewust na over hoe je deze dag wilt beleven en blik ’s avonds terug op de gedachtes die je gedurende de dag hebt gehad. Hebben die gedachtes positief bijgedragen aan je dag? Of ben je weer erg kritisch geweest op jezelf? Is dat laatste het geval? Straf jezelf daar dan niet voor af, maar wees blij dat je je daarvan bewust bent zodat je het de volgende dag anders kunt aanpakken.
Door iedere dag kort terug te blikken op hoe je met jezelf bent omgegaan, wordt het na verloop van tijd makkelijker om met meer compassie te leven. En dat zorgt voor meer voldoening, acceptatie en een prettiger leven.
Denk terug aan een situatie waarin je onder stress stond. Wat zei je op dat moment tegen jezelf? Sprak je jezelf moed in? Of was je innerlijke stem negatief?
Hier volgen enkele tips omdat te kunnen doen.
•Gebruik geen negatieve formuleringen. Volgens sportpsycholoog Hatzigeorgiadis is het slimmer om te benadrukken wat je wél wilt, in plaats van wat je niet meer wilt. Zeg dus liever ‘Houd je hoofd koel’ in plaats van ‘Je hoeft niet van streek te raken’.
•Spreek jezelf met je voornaam aan. Zoals blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse psycholoog Ethan Kross maakt dat minder emotioneel en kun je daardoor beter presteren. Liever dus ‘Tobias, je kunt het’ in plaats van ‘Ik kan het’.
•En nog maar een keer: Bedenk wat je tegen een goede vriend zou zeggen. Voelt het onnatuurlijk om jezelf bemoedigend toe te spreken? Doen alsof je het tegen een vriend hebt werkt ook, weet psychologe Kristin Neff. Heb je spijt van die leeggegeten zak koekjes, zeg dan niet: ‘Je bent een vreetzak’, maar: ‘Ik weet dat je die koekjes hebt gegeten omdat je je rot voelt en je dacht dat het je zou troosten. Maar nu voel je je slechter; misschien helpt een wandeling om je beter te voelen?’
Denk nu opnieuw terug aan de situatie die je net beschreef. Hoe zou je nu de dingen die je innerlijke criticus tegen je zegt, formuleren met de tips in je achterhoofd?
Je kunt jezelf op de vriendelijke manier toespreken, maar zo kan het natuurlijk ook: