Positief zelf portret

positief  zelfportret:

Oefening 

Je gaat informatie verzamelen over jezelf bij anderen, en aan de hand van die informatie maak je een ‘sterk zelfportret’. 

1.  Vraag aan minimaal vier mensen, die jou kennen, om drie beschrijvingen te geven waarin beschreven is wat jouw bijdrage is aan de wereld. Je kan ze ook vragen drie situaties te beschrijven, over jou op een moment waarop ze jou op je best zagen, en welke sterke kanten jij van jezelf hebt laten zien in die situatie. Vraag mensen gerust om feedback over jezelf, mensen zijn vaak genegen het je te geven. En als je eenmaal deze vraag aan mensen stelt, kan het zo zijn dat je band met deze persoon sterker wordt. Hoe meer feedback je ontvangt, des te beter het zelfportret zal worden. 

(Mocht je het lastig vinden om mensen te benaderen om feedback te geven, dan kun je de nu volgende tekst eventueel naar ze e-mailen:

 ‘Ik volg een cursus waarbij van me verwacht wordt dat ik een profielschets maak van mijn kwaliteiten. Om deze opdracht te volbrengen moet ik vier mensen benaderen die me goed kennen Ik wil graag jou daarvoor uitnodigen me te helpen. 

Wat ik van je nodig heb zijn drie verhalen over mij en wanneer je me op z’n best zag, in drie verschillende situaties onder het motto “wanneer ik je op z’n best zag, waren dit de unieke kwaliteiten die je van jezelf hebt laten zien”. Zet er duidelijk voorbeelden bij, zodat ik me een duidelijk beeld kan vormen van de situaties en specifiek gedrag  dat  ik vertoon. Graag je e-mail met feedback naar me retourneren voor ______________(vul datum in)___________. Alvast bedankt voor je feedback!’ 

2.  Als je de beschrijvingen ontvangen hebt, maak je er een positief zelfportret van. Dit kan bijdragen aan je zelfrespect, aan je verwachting van je eigen effectiviteit, en het vertrouwen in eigen capaciteiten vergroten. Dit zelfportret kan je helpen door het in moeilijke tijden te herlezen. Probeer te leven (en werken) naar je eigen positieve zelfportret. 3.  Wanneer je wilt kun je je zelfportret nog analyseren. 

3. Hierbij nog wat reflectievragen als handvatten om je eigen conclusies te trekken en je positief zelfportret compleet te maken:

  • Wie gaf je welke feedback? Wat leerde je van die persoon? En wat leerde je van die persoon over jezelf? 
  • Hoe ziet jouw beste positieve zelfportret eruit?
  • Wat heb je geleerd over je kwaliteiten en je specialiteiten? 
  • Wat verbaasde je bij de reacties die je uit je omgeving kreeg? 
  • Op welke manier wordt het beste in je los gemaakt? 
  • Waar ben je het meest op je gemak en presteer je het best? 
  •  Wat ben je wijzer geworden bij het lezen van de feedback? Heb je daar profijt van? Kun je wat in het dagelijks leven of in je carrière met de reacties die je van je kennissen kreeg? 
  • Tip : Maak je positief zelfportret compleet. 

Bron:     uit National Teaching Public Administration Conference Archive