Recept om in de puree te raken

1.         Je gaat nu je eigen recept schrijven om in de puree te raken. Jij weet als geen ander hoe het komt dat je doet zoals je altijd doet, maar daar niet happy mee bent. Bedenk welke situatie zich telkens herhaalt, op welke wijze gebeurt er telkens iets wel of niet, waar ben jij helemaal niet blij mee? Je volgt daarbij de volgende aanwijzingen:

De titel

De titel van jouw ‘Recept om…” geeft aan waar het om gaat. Het drukt uit hoe je ‘bent’ als je met je sores zit: ‘van slag’, ‘eenzaam en wanhopig’, ‘onbegrepen’, ‘vernederd’, ‘machteloos’, ‘bang’, ‘de dingen steeds erger makend’, enz… De titel van het recept is het vervelende product dat je zelf maakt. De titel kun je daarom het best afleiden uit hoe je jezelf ervaart in je probleem.  De titel is niet gericht op verandering of verbetering

Voorbeeld: ‘Ik merk dat ik na twee dagen werken alweer hoofdpijn krijg, hoewel ik net terug ben van vakantie.’ De titel kan dan worden: ‘Recept om hoofdpijn te maken tijdens werkuren’.

De tweede persoon

Je schrijft het recept voor iemand anders, bijvoorbeeld voor je groepsgenoten. Je vertelt tot in detail wat hij/zij moet doen om in precies dezelfde narigheden te verzeilen als die waar jij je nu in bevindt. Het recept wordt dus in de tweede persoon geschreven.

De gebiedende, voorschrijvende wijs

Je schrijft je recept als handleiding aan de ander, niet verhalenderwijs maar puntsgewijs.

2.         Check het recept:

  • is alles wel gericht is naar iemand anders?
    • Staat alles in de raadgevende en gebiedende vorm?
    • Staan er geen verontschuldigingen of verwijten of psychologische verklaringen in?
    • Begrijpen de groepsleden het recept? Hebben zij hierover nog vragen? Kunnen zij het recept nu zelf uitvoeren?

3.         Neem dit recept mee naar de volgende coachsessie .