Stop met vergelijken

5 Stop met jezelf vergelijken met anderen

Het is zo’n nare gewoonte van ons om onszelf constant te vergelijken met anderen.

Helemaal door de komst van social media worden we nog meer geconfronteerd met anderen. Met het beeld dat zij laten zien. We scrollen met gemak uren door onze tijdlijn heen en plaatsen het liefst zo veel mogelijk vrolijke foto’s van ons prachtige leven. Maar ervaren we de informatie op social media ook echt als iets positiefs? Talloze onderzoeken tonen namelijk aan dat social media een negatieve invloed zou hebben op de zelfperceptie van tieners en adolescenten. Zij zouden door middel van sociale vergelijking tot een negatiever zelfbeeld komen.

Je kunt jezelf er zo slecht door gaan voelen. Als je ziet dat het bij anderen super goed gaat en het jou nog steeds niet lukt. Als anderen bereiken wat zij willen bereiken en jij nog maar aan het begin staat. Maar weet dat iedereen zijn eigen pad bewandelt en iedereen zijn eigen lessen te leren heeft. Geniet van jouw reis en kijk niet te veel naar wat anderen in jouw omgeving doen.

Haal jezelf niet omlaag door te kijken naar anderen. Kijk voor jezelf af en toe terug naar hoe het was en welke stappen je al gezet hebt.

Jezelf vergelijken met anderen: dit is waarom het geen goed idee is

Vaak, wanneer we onszelf vergelijken met anderen, vinden we dat anderen mooier, slimmer, beter, volwassener zijn dan onszelf. Dit zegt natuurlijk veel meer over jezelf dan over de ander. Jij bent degene die vindt dat je zelf minder mooi, minder slim of wat dan ook bent. Je vult daarmee de mening van anderen voor hen in met een mening die je over jezelf hebt – die ook nog eens niet zo positief is.

Je vergelijkt jezelf dus niet met anderen, maar je vergelijkt de mening die je hebt over jezelf met de mening die je hebt over anderen. Daar is maar een oplossing voor: een andere mening over jezelf vormen!